Verjaardag in de woestijn

Door Tessa

3 februari

We worden wakker in de woestijn in een tent, volledig ingericht met kingsize bed, elektriciteit en badkamer. Na een rustige ochtend gaan we met de jeep de woestijn in, waar de kamelen op ons zitten te wachten. Jawel, zitten. Ik wist ook niet dat kamelen dat konden. Samen met twee Amerikanen, vader en zoon, zullen we in totaal anderhalf uur op een kameel rijden. Ik moet toegeven, dat vind ik best spannend. En natuurlijk ben ik degene die als eerst een kameel op gaat. Een kameel zit op zijn knieën, dus om te staan gaat hij eerst met zijn achterpoten omhoog en vervolgens met zijn voorpoten, waardoor je er zo ongeveer vanaf kukelt, als je je niet goed vast houdt.

Als iedereen eenmaal op zijn of haar kameel zit, gaan we rijden. Het is wel net even anders dan een paard, aangezien het veel meer heen en weer hobbelt, maar aan de andere kant kan een kameel er niet opeens vandoor gaan (dat vond ik toch wel prettig). We gaan rond half 5 op stap, dus tijdens het rijden gaat de zon voor onze neus langzaam naar beneden, wat zorgt voor prachtig licht op de woestijn/steppe. Ik zet er bewust steppe bij, omdat het vooral harde grond is met struikjes en af en toe wat zandduinen. Tijdens het rijden praat onze ‘camel man’ aan één stuk door. Marinka heeft het geluk achter hem te lopen en vraagt hem van alles over zijn leven als kamelenrijder. En als er even een stilte valt, vult de man het op door te zingen.

Na een tijdje wordt het rustgevende hobbelen toch wat ongemakkelijk, dus we zijn blij als we bij ons kamp aankomen, midden in de zandduinen. Daar zijn meerdere jongens al bezig met het klaarmaken van chai. Er komen nog twee Japanse meiden bij en met z’n allen genieten we van de chai terwijl de zon ondergaat in de duinen. Daarna wordt het snel kouder, dus het kampvuur wordt aangestoken. Het avondeten bestaat uit rijst, dal (groenteprutje) en stukjes aardappel. Na het eten verzamelen we ons rond het kampvuur om op te warmen.

Dan komt één van de mannen ineens met een taart naar me toe en beginnen ze ‘lang zal ze leven’ te zingen. Eerst in het Nederlands en daarna doet de hele groep mee in het Engels, super leuk! Een totale verrassing dat ik midden in de woestijn een taart krijg, met mijn naam erop. Blijkbaar had de manager van de tour dit (met behulp van Marinka) geregeld, zo lief. Iedereen krijgt een stukje van de taart en we zingen nog wat liedjes. Al snel wordt het te koud en kruipt iedereen zijn bed in. Dit bed is een stretcher met daarop meerdere dekbedden, onder de sterrenhemel. Het is inmiddels al helemaal donker, dus de sterren zijn goed te zien. De grote en kleine beer hebben we alleen niet kunnen vinden.

 

4 februari

Na een moeizame, koude nacht worden we wakker onder de openlucht. Vandaag is het echt mijn verjaardag en ik kan met niets beters voorstellen dan slapen in een woestijn en rijden op kamelen. Na het ontbijt gaan we weer de kamelen op, wat al iets soepeler gaat.

Schermafbeelding 2019-02-22 om 15.21.35

Als we al een tijdje aan het lopen zijn, zegt onze camel man ineens: “Look, a baby camel.” En ja hoor, in de verte loopt een mama kameel met haar babykameeltje. We mogen even van onze kamelen af en komen dichtbij de babykameel, die nog maar 3 dagen oud is. Zijn lichaam is nog helemaal uit verhouding, met veel te lange benen en een te klein lichaampje, zo schattig! Na de fotosessie met de babykameel rijden we nog een klein stukje verder, tot we bij de jeeps aankomen die ons weer terug zullen brengen. We maken nog even een tussenstop bij de tenten om de tassen op de halen en gaan dan terug naar de stad.

Schermafbeelding 2019-02-22 om 15.21.53

2 gedachten over “Verjaardag in de woestijn

Voeg uw reactie toe

  1. Erg leuk ge (of om-) schreven ! Wat een verjaardag ! Gefeliciteerd ! En, inderdaad, opa en oma, dit vergeet ze haar hele leven lang niet meer !
    Benieuwd wat ze voor de jongens in petto hebben…..

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: