Chapada Diamantina

NB: de laptop heeft wat moeite met het zwaardere werk, vooral foto’s gaat heel lastig. Ik vermoed dat er in deze post weer wat dubbele foto’s zitten, maar na 2,5 uur klooien met alleen maar de foto’s houd ik het voor gezien 😉

Als we een aantal dagen in Salvador zijn hebben we veel behoefte uit de grote steden te komen en meer natuur te zien. In de Lonely Planet lees ik over het nationaal park Chapada Diamantina en dat klinkt goed. We zijn inmiddels goed in staat om de bus online te regelen dus na het boeken van een appartement in Lencois wordt de bus ook snel geregeld.Tijdens de busreis naar Lencois zien we een steeds veranderend landschap en wordt weer duidelijk hoe groot Brazilië is… het kent vele subklimaten.

Het appartement is iets hoger de berg op en zo hebben we na een lange zit ook nog even een goede workout, ondanks dat het slechts 1,5 km lopen vanaf het busstation is. Het is een mini-rijtjeshuis met expressieve kleuren.

Schermafbeelding 2018-10-03 om 05.32.06.png

Na het installeren gaan we wat drinken en kijken of we een tour kunnen boeken. Bij het tweede bureautje besluiten we te boeken voor 2 dagen. Bij thuiskomst blijkt de gids, Estevão (op z’n Portugees uitgesproken Stefan) ook op ons ‘blok’ te wonen, een geweldige gids.

Dag 1 van de tour:

We vertrekken rond 8 uur en rijden over redelijke tot slechte wegen eerst naar Poco Diablo. Omdat we in de 7-zitter van Estevão gaan zijn we overal net iets eerder dan de tours die met een minivan rijden. De wandeling naar de waterval is mooi.

Schermafbeelding 2018-10-03 om 05.32.26.png

Aangekomen bij de waterval zegt Estevão dat het prima is om te zwemmen, maar dat het ‘zwaar’ water is, dus dat je langs de kant naar de waterval moet zwemmen. Nog elk jaar verdrinken een aantal personen in deze pool. Weliswaar ook omdat er meestal drank bij komt kijken, maar het water draagt er ook aan bij. Het water ziet er rood uit door de oxidatie van ijzer uit het gesteente. In de tijd van de slavernij werden slaven die gestraft moesten worden (mn als ze wilden ontsnappen) in deze ‘Devils hole’ gegooid waarbij ze verdronken.

Schermafbeelding 2018-10-03 om 05.32.55.png

De volgende stop is bij Gruta Fumaça. Estevão draagt ons over aan een andere gids, want hij durft de grotten niet in. Na een korte wandeling door een stukje met enorme cactussen doemt daar ineens de ingang van de grot op.

Schermafbeelding 2018-10-03 om 05.33.10

Schermafbeelding 2018-10-03 om 06.03.32

De gids vertelt dat, in tegenstelling tot vele andere grotten, deze binnen een hoge temperatuur heeft. Om de formaties in de grot te behouden mogen er maar een beperkt aantal personen tegelijk (en per dag) de grot in, is er geen verlichting in de grot en moeten de gidsen op verschillende plekken metingen doen en wordt eventueel de grot voor de rest van de dag gesloten als de waarden te hoog worden. Het is een geweldige grot, niets gekunsteld (geen hekjes) en prachtig verschillende formaties. Naast de gebruikelijke stalagmieten en stalactieten zien we ook ‘rietjes’ die hol zijn. Op een plek heeft een aardverschuiving plaatsgevonden waardoor de grond daar 5 cm gezakt is, mooi om te zien hoe de verschillende delen weer aan elkaar groeien. Uiteraard zijn er verschillende formaties waar je met een beetje (soms veel) fantasie figuren in ziet. Aan het einde van de wandeling gaan we naar een plek waar we de lantaarns uit doen, een mooie ervaring om te ervaren wat totale duisternis is. We denken ook terug aan de jongens in Thailand die meerdere dagen zo in het donker hebben moeten doorbrengen.

Na de grot lunchen we bij de uitbaterij. Verschillende gerechten worden in mooie schalen op een ‘bar’ gezet en zo kan je zelf uitkiezen wat je wilt eten. Paul en ik kiezen in ieder geval voor alle lokale gerechten, waaronder cactus. Cactus is niet heel bijzonder maar leuk om dat ‘af te vinken’. Het eten is heerlijk, en we nemen allemaal nog een tweede of zelfs derde keer.

Schermafbeelding 2018-10-03 om 05.33.32

Na de lunch rijden we door naar Fazenda (boerderij) Pratinha. Het is duidelijk dat dit mooie meer (het is eigenlijk een heel grote pool in een rivier) meer toeristisch is dan de eerdere onderdelen. Het is bovendien zondag, dus ook veel Brazilianen brengen hier de middag door. Al met al was het geen hoogtepunt, maar zeker leuk om te bezoeken. We starten door richting een grot te lopen. Daar gaan Tessa en Sander met zwemvesten en snorkeluitrusting de grot in. Dat blijkt heel gaaf. De zwemtocht is in het donker (brrr, blij dat ik niet mee was!), maar iedereen had een zaklamp. Het zien van een enorme schildpad is het hoogtepunt.

Schermafbeelding 2018-10-03 om 05.34.23

Schermafbeelding 2018-10-03 om 06.43.50

Remco gaat intussen met de zipline de berg af het ‘meer’ in. Estevão loopt alvast naar de overkant en filmt hem als hij naar beneden komt. Daarna lopen Paul en ik ook naar de andere kant om het water in te gaan. Het is prachtig aqua blauw water, waar vele ‘knabbelvisjes’ rondzwemmen. Als je even stil staat gaan de visjes aan je voeten knabbelen, een heel apart kriebelig gevoel.

We lopen door naar Gruta Azul, wat een beetje nep aandoet. De kleur wordt namelijk grotendeels veroorzaakt door een blauwe lamp die het beetje blauw van de grot flink versterkt. Toch even aardig om wat foto’s te maken.

Voor de laatste stop op deze dag moeten we weer even in de auto. We gaan met de auto tot halverwege een van de iconische bergen en wandelen verder naar boven. Een prachtig uitzicht wacht ons daar. De lucht kleurt steeds verder oranje en na het verhaal van de verteller vergapen we ons aan de zonsondergang. De foto’s geven een glimp van wat we daar meemaakten:

Schermafbeelding 2018-10-03 om 05.35.36

schermafbeelding-2018-10-03-om-05-36-50.png

Schermafbeelding 2018-10-03 om 05.37.38

Schermafbeelding 2018-10-03 om 05.37.22

Dag 2 in Chapada Diamantina

Deze dag gaan we weer met Estevão op pad, nu gaat er ook een groepje van 5 Brazilianen mee (uiteraard in eigen auto). Doel van vandaag is de Cachoeira de Fumaca, een waterval die ongeveer 400 meter naar beneden valt.

  • volgt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: