Update planning september 2017

Met minder dan een jaar op de teller, komt het behoorlijk dichtbij dat we gaan vertrekken. In het afgelopen jaar hebben we ook niet stilgezeten:

Leerplicht:
Het komt nog al eens voor, zeg maar meestal, dat gesprekken vroeg of laat bij onze plannen voor de wereldreis komen. In die inmiddels tientallen gesprekken is het Marinka slechts één keer overkomen dat na een ‘wow, wat gaaf’, niet direct de vraag volgde ‘maar hoe gaan jullie dat met school doen?’. Tot een half jaar geleden was het antwoord dat we burgerlijk ongehoorzaam zouden zijn. We waren niet van plan toestemming te gaan vragen bij de leerplichtambtenaar, omdat we al weten dat die toestemming niet gegeven wordt. Dit zou betekenen we ons voor de rechter zouden moeten verantwoorden en dat we een boete zouden krijgen.
Paul heeft in het voorjaar echter veel uitzoekwerk verricht en zo weten we nu dat we ons uit moeten schrijven uit Nederland, omdat we langer dan 8 maanden niet in Nederland zullen verblijven. Hé… dat is handig! Als je niet in Nederland ingeschreven bent, val je ook niet onder de leerplicht! Probleem opgelost voor het echt een probleem werd!

Scholing
Hoewel we niet van plan zijn de jongens formeel les te geven (Tessa is niet meer leerplichtig), gaan we toch iets aan scholing doen. Voor het jaar is het goed als er toch wat structuur in de dagen, weken en maanden is. Daarnaast schijnt het ‘kunnen leren’ snel achteruit te gaan als je het even niet doet (wij hebben daar zelf natuurlijk helemaal geen last van, ahum). Voor Remco hopen we lesmateriaal van het lyceum mee te krijgen en met hem willen we Nederlands, Engels en Wiskunde gaan doen. Voor Sander zijn we op zoek naar een online lesomgeving waar hij zijn Nederlands kan opschroeven.

Uitschrijven
Dat uitschrijven is nog niet eens zo eenvoudig, tenminste… als je niet in de problemen wilt komen met je zorgverzekering. Daarvoor geldt namelijk dat je verplicht verzekerd bent als je korter dan 1 of 2 jaar uit Nederland weg bent. Tja, dat is best een verschil… 1 of 2 jaar, maar aangezien wij toch korter dan een jaar wegblijven, geldt het in ieder geval voor ons.
Wat is dan het probleem? Uitschrijven doe je bij de gemeente en dat mag maximaal 5 dagen voor vertrek. Bij uitschrijven bericht de gemeente verschillende instanties dat je Nederland hebt verlaten, zo ook naar …. je raadt het al… de zorgverzekering. Om te voorkomen dat we vanuit Brazilië moeten aangeven dat we binnen een jaar terug zijn en dus graag de zorgverzekering aan willen houden moeten we dit vooraf al regelen.

Aanvraag sabbatical
Marinka heeft de formele aanvraag voor een sabbatical leave ingediend. Hoewel het mondeling al min of meer is toegezegd, is het ook fijn zwart op wit te hebben dat ze na een jaar weer terug mag komen. Nog even spannend dus of die goedkeuring er ook gaat komen!

Paklijst
We hebben het plan opgevat om met slechts handbagage te gaan reizen… meerdere voordelen… 1. bagage kan niet zoek raken (denk aan Panama), 2. je hebt niet de neiging die 60 liter rugzak vol te stouwen en daar 11 maanden spijt van te hebben, en 3. je loopt na de landing met al je bagage zo het vliegveld af.
Na heel wat onderzoek denken we dat het te realiseren is. We kunnen natuurlijk 5 keer de maximale handbagageruimte gebruiken. Misschien moeten we wat fleecevesten en andere grote kledingstukken aandoen voor we door de controle gaan. Meerdere soloreizigers/bloggers krijgen het voor elkaar en die hebben dan ook nog vaak een professionele foto-uitrusting bij zich. Alle dingen waarvan wij maar 1 stuks mee hoeven te nemen, kunnen we verdelen over 5 rugzakken. En alles wat niet mee mag (lees een zakmes oid), dat is ook in andere landen te koop. In een volgende blog zal Marinka wat dieper ingaan op wat er dan wél op de paklijst staat.

planning route

De route
Hoewel de grote planning nog steeds overeind staat, zijn er wel wat kleine dingen die soms erbij komen of afvallen. Niet echt klein te noemen, maar Nieuw Zeeland heeft toch even op ons lijstje gestaan. We besloten dan toch onze reis van 10 naar 11 maanden te vergroten en ook het budget moest dan wel iets aangepast worden. Na wat uitzoekwerk met betrekking tot gunstige routes (ivm klimaat) en vluchten, is Nieuw Zeeland toch weer afgevallen. Het is teveel heen en weer gereis en de kosten voor 4 weken NZ lijken nu niet haalbaar. Nadat NZ geschrapt werd, is echter de reistijd en begroting niet naar beneden bijgesteld…. we hebben gewoon iets meer ruimte. Ook voor de route zullen we binnenkort een blog schrijven.

Tot zover even wat praktische, zakelijke dingen….

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: